Kol Germe Ameliyatı
Yaşlanma ya da aşırı kilo alıp verme gibi sebeplerden ötürü ortaya çıkan deri genişlemesi, kalınlaşması ve deri esnekliğinin bozulması durumları, estetik ve plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılan kol germe ameliyatı ile düzeltilebilmektedir.
Kol Germe Nedir?
Kol bölgesinde meydana gelen yaşlılığa bağlı doku yıpranması ve deri altı yağ tabakasının küçülmesi ya da sık sık kilo alıp verme durumları, söz konusu bölgelerdeki derinin sarkmasına, bozulmasına ve çatlamasına sebep olmaktadır. Kollarda meydana gelen bu deformasyonları giderme işlemine kol germe ameliyatı denilmektedir. Kol germe operasyonları cerrahi ameliyat ile yapıldığı gibi, liposuction ile birlikte de uygulanabilmektedir. Liposuctionda temel olarak, deride ciddi bozulmalar oluşmadan önce, ileride bu duruma mahal verecek yağ dokuları alınmaktadır. İki işlemin bir arada yapılmasının ciddi faydaları bulunmaktadır.
Kol Germe Ameliyatı Ne İçin Yapılır?
Kolların alt bölgelerindeki deri ve deri-altı dokusu üst bölgelerine oranla daha gevşek bir yapıdadır. Bu sebeple kol – altının arka ve iç kısımlarında yağ birikmesi ve deri sarkması durumları oldukça fazla gözlemlenmektedir. Genetik faktörler, kilo alıp-verme, yaşlılık, yer çekimi ve güneş ışınlarına çok fazla maruz kalma gibi sebepler, bu bölgelerdeki sarkma ve gevşemeleri arttıran etmenlerdir. Sarkık ve ağırlaşmış kolların çeşitli olumsuz etkileri bulunmaktadır. Özellikle kadınlar, yaz mevsiminde kısa kollu elbise giyerken çekinceler yaşamaktadır. Ayrıca, bu bölgedeki sarkmalar dolayısıyla omuz ve bel bölgesinde çeşitli ağrılar görülebilmektedir. Bu durumdaki kollara estetik cerrahi müdahale uygulanmakta ve kol-altı bölgeler kontrol altına alınmaktadır.
Kol Germe Ameliyatını Kimle Yapabilir?
Plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılan kol germe operasyonunu, “yarasa kol” diye tabir edilen biçimdeki kol sarkmaları bulunan kişilere yapılmaktadır. Cerrahi operasyonu, 18 – 65 yaş aralığındaki bireyler yaptırabilmektedir. Vücut özellikleri ve yapısı kişiden kişiye göre değişeceği için, operasyon ile ilgili verilen sayısal verilerin de aynı şekilde değişkenlik gösterebileceğini ekleyelim.
Nasıl Yapılıyor?
Çoğunlukla genel anestezi altında yapılmakla birlikte, şartların uygun olması durumunda lokal olarak da yapılabilmektedir. Genel anestezinin standart prosedüründe olduğu gibi, kişi operasyona 6 saat kala yeme-içmeyi kesmeli ve aç kalmalıdır. Kol sarkmaları enine ve boyuna olmak üzere iki boyutlu bir yapı izler. Bu sebeple işlem yapılacak bölge enine ve boyuna açılarak, bu alan sarkık deriden arındırılır. Kolun arka ve iç kısımlarında meydana gelmiş olan sarkıkların tedavisi için yapılan operasyon sonrasında yara izleri kolun iç kısmı ile koltuk altına yakın bölgede görülmekle birlikte zamanla bu izler geçmekte ve yaralar iyileşmektedir.
Operasyon Süresi ve Sonrası
Kişinin vücut yapısına, bölgesel sarkmanın niteliğine ve sebebine ve hatta uygulanacak anestezi yöntemine kadar pek çok değişken, kol germe ameliyatının süresini etkilemektedir. Ortalama olarak cerrahi operasyonun 1 – 3 saat arasında sürdüğünü söylemek mümkündür. Ciddi boyuttaki sarkmalara yapılan operasyon sonrası 1 gün hastanede kalmak gerekebilmektedir. Ayrıca, ameliyat sonrası, kol bölgesinde ciddi ve şiddetli bir ağrı da olmamaktadır. Ameliyat sonrası kısa sürede günlük işlerinizi rahat bir şekilde yapmaya başlayabilirsiniz.